Родителите на деца с увреждания бойкотират работната група, подготвяща новия закон

08:00, 16 юли 18 / Политика 25 543 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Родителите на деца с увреждания ще бойкотират днешното заседание на работната група, която подготвя новия закон за хората с увреждания. Причината е в директното преписване на текстове от настоящия закон в бъдещия такъв, срещу които майките протестират от години.
 
В петък организаторите на палатковия лагер в София обявиха, че заради "копи-пейст" политиката на институциите отказват да присъстват на оставащите до края на месеца работни срещи по законопроекта и започват подготовка на голям протест, който да се състои на 1-ви октомври - срокът, който те поставиха за внасянето на трите важни законопроекта, свързани с хората с увреждания.

Майките попитаха управляващите какво от техните предложения е било прието да влезе в новия закон, след като те настоявали оценяването на уврежданията и на нуждите на даден човек да се извади от Агенцията за социално подпомагане, а в проектозакона е заложено същото старо положение. Като пример те дадоха и предвиденото участие на национално представителните организации на хората с увреждания в управлението на политиките, заложени в законопроекта.

Преди няколко седмици протестиращите майки поискаха от премиера Бойко Борисов да спре субсидирането на тези организации и да отмени националното им представителство, както и да представи отчет за изразходваните до момента пари за хората с увреждания от бюджетите на всички държавни институции. 

В днешното заседание на работната група към социалното министерство ще участва Мая Манолова. Омбудсманът внесе в парламента законопроект за личната помощ, който изработи съвместно с майки на деца с увреждания. Общественият посредник заяви подкрепата си и за другите два проекта - на Закон за хората с увреждания и на Закон за социалните услуги и ще следи те да бъдат приети в разумни срокове от Народното събрание, каквото е и искането на хората с увреждания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама