Приеха на първо четене увеличаването на акциза за бездимните цигари

11:45, 18 юли 18 / Политика 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мнозинството в Народното събрание прие на първо четене увеличаването на акциза за бездимните цигари. Срещу промените в Закона за акциза и данъчните складове гласуваха от БСП и ДПС. Двете парламентарни групи се противопоставиха с аргумента, че измененията са в противоречие със Закона за публичните финанси, където е записано, че промяна на данъчни ставки се прави само за следващ бюджетен период, предаде БНР.

Румен Гечев от БСП оспори и липсата на оценка на въздействието и разчетите за допълнителните приходи от прилагането на промените: „Данъчните закони имат две функции. Едната функция е пълненето на бюджета във всяка страна и втората функция е, че диференциацията на данъците навсякъде по света се използват за промяна в поведението на производители, на потребители в посока в случая на подобряване на общественото здраве. Чухме за някакви 15 милиона допълнителни приходи, 20 милиона допълнителни приходи, след това два - три милиона допълнителни приходи. Къде са разчетите? В мотивите - няма ги“.

Водещият вносител на измененията и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ отговори на критиките така: „Аз съм непушач, освен това съм лобист, известен лобист за приходите в бюджета. За разлика от това няма да бъда рекламен агент на нагреваемите тютюневи изделия. И моля, всички колеги да се ограничават от тази функция“.

Въпреки че в проекта за първо четене е записано уеднаквяване на акцизната ставка за тютюна за бездимните цигари с тази на конвенционалните, от ГЕРБ поеха ангажимент между двете четения да се запише новото предложение - акцизът да е 40% от ставката на конвенционалните цигари и трябва да се наложи от 1 октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама