Депутатите обсъждат делото на ЕК срещу Българския енергиен холдинг

08:30, 19 юли 18 / Политика 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентарната комисия по енергетика се събира да обсъди и гласува проект за решение по делото на Европейската комисия срещу Българския енергиен холдинг, известно още като „Бех – Газ“, съобщи БГНЕС.

До разглеждането на казуса се стигна, след като депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Валентин Николов и Александър Ненков внесоха писмо в деловодството на парламента с искане да се даде мандат на ресорния министър Теменужка Петкова да постигне споразумение с Европейската комисия.

Делото на ЕК срещу "Български енергиен холдинг", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" стартира през 2017 година след подаден сигнал от изпълнителния директор на "Овергаз Инк“ Сашо Дончев за злоупотреба с господстващо положение. В жалбата се казва, че е отказан достъп до входно-изходни точки от газовата мрежа и газохранилището в Чирен. Според жалбоподателя, с действията си държавните дружества са създали риск за доставките на газ и дестабилизиране на пазара в страната. Очакваше се делото да приключи в началото на 2017 г. с осъдителна присъда и налагане на финансова санкция в размер около 200 млн. евро.

По случая с делото парламентът проведе редица закрити заседания. На последното изслушване в парламента на 15 юли министър Петкова е заявила, че България е готова да промени условията за продажба на природен газ у нас, за да избегне санкции от страна на Европейската комисия, стана ясно след срещата. 

Европейската комисия до този момент е отхвърлила предложенията на България за поемане на ангажименти срещу отпадане на евентуалните санкции. Това обаче, според Петкова, не значи, че преговорите нямало да продължат. „Разбира се съществуват още възможности за разговори при определени хипотези, така че да се надяваме на благоприятен изход от това дело", коментира лаконично Петкова пред медиите след изслушването. 

В случай, че България не спечели делото, санкцията е за 200 млн. евро. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама