Депутатите върнаха ранното пенсиониране на миньорите

15:30, 19 юли 18 25 463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите от парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика приеха с 19 гласа „за“ и двама „въздържал се“ предложените от омбудсмана Мая Манолова промени в Кодекса за социално осигуряване, касаещи ранното пенсиониране. 

"Така справедливостта за подземните миньори с трудов стаж по 10, 15, 20 години ще бъде възстановена и те ще могат да се пенсионират по стария ред – право, което им беше отнето в края на миналата година от депутатите", коментира омбудсманът. 

„Има наистина напрежение, тъй като предизвестието на миньорите от последния закрит подземен рудник „Бобов дол“ изтича вдруги ден и те остават на улицата. След като има воля тази несправедливост да бъде поправена, е добре това да се случи сега, за да има спокойствие. Още веднъж искам да кажа благодаря на всички вас - за това, че разглеждате своевременно този законопроект, внесен от Светлана Ангелова и подкрепен от парламентарната група на БСП“, каза омбудсманът на заседанието, предава "Дарик". 

Становищата на синдикалните организации са различни. От КНСБ не подкрепят законопроекта, докато от конфедерацията на труда „Подкрепа“ го подкрепят с мотива, че с него ще се възстанови принципа на социална предвидимост.

Становището на Комисията по труда, социалната и демографската политика - предлага на Народното събрание да подкрепи на първо гласуване Законопроекта за изменение на кодекса за социално осигуряване. Той е включен в програмата за пленарното заседание на 20 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама