Борисов разговаря с председателя на ЕБВР Сума Чакрабарти

11:45, 20 юли 18 / Политика 25 577 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължава активното сътрудничество между България и ЕБВР за подпомагане реализацията на инфраструктурните проекти на Балканите. Това беше акцент в разговора между министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ Сума Чакрабарти.

„България зае и ще продължи да има централна роля и след успешното Българско председателство на Съвета на ЕС за икономическото развитие на региона“, каза Сума Чакрабарти. Двамата обсъдиха някои от проектите, свързани с изграждането на коридорите 4, 8 и 10. По думите на Чакрабарти банката ще продължи да фокусира дейността си върху изграждането на стратегическите инфраструктурни проекти, които бяха обсъдени по време на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София, както и на форумите на ЕВБР през февруари и по „Берлинския процес“ през юли в Лондон.

По време на срещата председателят на ЕВБР и премиерът Борисов обсъдиха и възможността експерти на финансовата институция да подпомагат дейността на създаващия се в България Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China). ЕБВР участват като постоянен наблюдател в срещата на лидерите от формата „16+1“ в София, на който българският премиер Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян договориха неговото създаване.

Председателят на ЕБВР и екипът му са на работно посещение в България. Чакрабарти информира премиера Борисов за положителните резултати от дейността на предприятията, които банката подпомага. „Малките, средните и големите предприятия, с които се срещнахме, изтъкнаха своите планове за още инвестиции“, посочи Чакрабарти по повод инвестиционния климат в страната ни.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама