Факултетът по журналистика на СУ приема през септември 20 души по "Дигитални медии и видеоигри“

19:00, 27 юли 18 25 960 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През септември е първият прием във Факултета по журналистика и масова комуникация по новата магистърска програма „Дигитални медии и видеоигри“. Пред БНР ръководителят на програмата доц. Жана Попова обясни, че според част от комуникационните теории видеоиграта също е медия – посредник, чрез който различни хора или групи се свързват помежду си. С особена сила това важи при онлайн общуването и пренасянето от самостоятелна игра в групова.

Местата в програмата, която ще продължи 3 семестъра, са 20. Кандидатите трябва да имат успех 4,50 от бакалавърската си степен. Приемът ще бъде от трети до 10-и септември. Може да се кандидатства на място във ФЖМК, както и онлайн. Амбициите на ФЖМК са възпитаниците да могат да намерят поле за изява в бизнеса и затова са поканени външни лектори.

„Надяваме се да създадем разказвачи - автори, които пишат историите в игрите  на бъдещето“, каза Попова. В определени случаи игрите могат да бъдат вредни и застрашаващи здравето на човека, предупреди тя:

„Не смятаме да избягваме този социален проблем и това влияние. Но има нещо друго – игрите, когато са употребявани по начините, по които човек може да намира мярата, биха могли да бъдат и много важни за развитието на обществото.

Игрите понякога наистина губят много от времето, но покрай игрите се запознах с много хора, които смятам, че са част от всекидневието ми сега. Моят съпруг е компютърен специалист, но не играеше въобще… Нашата представа за играещите всъщност е доста вредна - че те са затворени хора, че те са хора които на тъмно играят и никога не използват игрите за социални познанства. Всъщност не е така. Голяма част от тях спортуват, голяма част се занимават и с някакви обществени каузи, търсят по всевъзможен начин да общуват с хората, с които играят, учат език“.

Попова се интересува предимно от това как самият процес на игра променя говоренето и начините на общуване между участниците. В програмата има курсове посветени на начините на разказване в аналоговата ера и сега тука, на авторското право, за музиката и звуковата среда в игрите. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама