Румен Радев удостои посланика на Украйна с орден "Мадарски конник" първа степен

15:15, 10 авг 18 25 809 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев удостои на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 посланика на Украйна у нас Микола Балтажи с орден „Мадарски конник" първа степен. Високото държавно отличие се връчва за заслугите на дипломата за укрепването и развитието на двустранните отношения между България и Украйна.

Президентът Радев отбеляза, че връченият орден е не само израз на голямото значение, което България отдава на връзките с Украйна, но е и признание за високите заслуги на посланик Балтажи за развитие на отношенията между двете държави.

"Нашите отношения придобиха нов импулс след категорично заявената европейска и евроатлантическа ориентация на Украйна", каза Румен Радев, като допълни, че политическият диалог се развива активно и е променена негативната тенденция на спад на стокообмена.

Румен Радев изрази и задоволството си от активните връзки в областта на туризма, образованието, науката и културата. „Традиционно приятелските отношения между Украйна и България имат здрава основа. Това са нашите дълбоки културни, исторически, езикови връзки. Това е и наличието на една от най-големите исторически формирали се диаспори в чужбина - украинската, от над двеста хиляди българи", заяви по време на церемонията президентът.

От своя страна Микола Балтажи заяви, че за него е голяма чест да получи високото държавно отличие и посочи, че мандатът му като посланик у нас е съвпаднал с изключително трудно време за неговата държава и благодари за подкрепата на България за държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, за системните реформи, за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна.

"Горд съм, че имах възможност да продължа достойно традицията на украинската дипломация в България, започнала с откриването на украинско посолство през 1918 г. Оставям прекрасната България с невероятни спомени и топли чувства, ще ми липсват планините, приятелите и гостоприемните хора", каза посланик Балтажи.

В моята кариера това беше особена мисия, но и специална отговорност, използвах целия си опит и знания за благото на българо-украинските отношения и съм убеден, че за тях има голямо бъдеще, заяви още посланикът.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама