Стартира обществената поръчка за ремонта на къщата-музей "Христо Смирненски"

17:30, 16 авг 18 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на културата е отпуснало 239 000 лева за ремонта и реставрацията на къщата-музей на Христо Смирненски в София. Обявлението ще бъде достъпно от утре в сайта на Агенцията за обществени поръчки. Това съобщи Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей, пред БНР. 

Къщата-музей на Смирненски е затворена от 2004 година, а когато едната сграда се затвори за дълъг период, ерозийните процеси са доста дълбоки, заяви Капралов. По думите му, ремонтът ще бъде доста по-тежък от този на вече реновираните къщи-музеи на Димитър Димов, Яворов и Елин Пелин.

"Къщата-музей е историческа недвижима културна ценност от национално значение и по тази причина не може която и да е фирма да кандидатства", поясни Капралов. Той увери, че има фирми с достатъчно опит в подобни реконструкции и че ще има сериозни кандидати.

Поетът Христо Смирненски живее със семейството си в София от 1916 година, след като както хиляди други българи напускат град Кукуш по време на Междусъюзническата война. Къщата се намира на днешната улица "Овче поле" 116в столицата. Национализирана е от държавата през 1955 година, а собствениците са били обезщетени.

След промените от 1989 година музеят започва да се руши. До днес, когато тъне в разруха и е затворен за посетители, защото от години институциите спорят чия е собствеността. През 2012-а е издаден акт за публична държавна собственост.

"Това е един истински виртуоз, чародей на словото. Има някаква моцартовска лекота в неговото писане", казва за Смирненски Катя Зографова, литературен историк и критик. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама