Родителска организация иска оставки в Дирекция "Образование" на Столична община

16:45, 16 авг 18 25 832 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Родители ще протестират пред Столичната община на 10 септември с искане в София да бъдат построени нови детски градини и училища. Демонстрацията се организира от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. От Комитета настояват да се въведе пълна автоматизация на системата за кандидатстване в ясли и детски градини, а всяко некласирано дете да бъде обезщетено с ваучер от местната власт.   

Васил Николов от инициативния комитет поиска допълнителните средства за изграждане на нови детски градини и училища да бъдат заложени още в бюджета за следващата година. Той настоява да бъдат назначени помощник-възпитатели в яслите и градините, където броят на децата е по-голям от този, който е установен с наредба на просветното министерство.

"Искаме отстраняване от работа на директора на Дирекция "Образование" госпожа Мария Минчева и на госпожа Ирена Николова, която е главен експерт към дирекцията. Те доказаха, че нямат желание да се справят с проблемите", каза още Николов, предаде БНР.

От инициативният комитет настояват и за прекратяване на нерегламентирания прием в детските градини. "От Столична община ни отказаха почти двеста пъти достъп до информация, за което има в момента заведени почти двеста дела в Административен съд - София град", допълни Николов.

Няма основание да бъде поискана оставката на директора на Дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева, заради нарушения с нерегламентиран прием в детските заведения. Това заяви кметът Йорданка Фандъкова, която провери изграждането на 76-та детска градина в "Младост".

"Никакъв повод за оставка на госпожа Минчева не виждам. Нямам никакъв повод, никаква причина да искам оставката на когото и да било от колегите ми. Знаете, че аз не се колебая, когато има гаф, когато има очевидно нарушение, не дай Боже злоупотреба, първа сезирам компетентните органи. Между другото компетентните органи - и прокуратура, и полиция, проверяват всички сигнали, които се подават към тях, включително от господин Николов. С директорите, с които работя, те са в абсолютен стрес в момента, защото цялото общество е настроено и се отнася към тях, благодарение на всички тези внушения, като към някакви престъпници. Това е абсолютно недопустимо", коментира Фандъкова.

В отговор на критики на родителска организация, Фандъкова коментира, че са построени над 90 нови сгради на детски градини, инвестирани са 180 милиона лева. Тази година в София се откриват 3 нови сгради на стойност 8 милиона лева. Започва изграждането на 9 нови градина за над 23 милиона лева.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама