Кунева пресметна – през 2020 г. четвърт от влизащите на пазара на труда ще са роми

11:55, 18 юни 15 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В момента фокусът на дискусиите около ромите в България е предимно насочен към мерките за сигурността и прилагането на закона с цялата му строгост еднакво за всички. Това безспорно е изключително важно, но трябва да говорим и за образование. Само след пет години една четвърт от влизащите на пазара на труда ще са от ромски произход. Това заяви Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси на Кръгла маса за правната рамка за растеж и заетост в България, цитирана от партийния пресцентър.

Според нея бизнесът много добре знае какво предизвикателство ще бъде наемането на квалифицирана работна ръка. Тя призна, че по отношение на образованието на ромите и по-конкретно посещаването от тях на учебните занятия, в момента сме по-назад отколкото преди няколко десетилетия. „Има повод да се въздиша, но това не значи да не се прави нищо", обобщи Меглена Кунева.

Според вицепремиера в 21 в. са необходими много повече умения от базисна грамотност, макар нейната липса да е рецепта за провал. "Без мерки в тази посока ще сме от криза в криза без устойчиво решение", посочи още тя. По думите й освен мерки за родителите, които не пуснат децата си на училище, трябва да се предвидят и санкции срещу директори на училища, които не отчитат достоверно дали децата посещават учебни занятия, за да запазят бройката им в даденото училище.

Вицепремиерът се спря и готвената съдебна реформа, като посочи, че резултатите няма да се усетят веднага, „това не е магическо хапче“, но промяната се усещала, когато има натрупване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама