Добрич - година след потопа

08:59, 20 юни 15 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Година след водното бедствие, което остави десетки семейства в Добрич без домове и отне живота на 62-годишния Сюлейман Ифраим, пострадалите от наводнението добричлии още не могат да се отърсят от преживения кошмар. Ужасът на нощта на 19 срещу 20 юни 2014 г. още не е забравен.

На 20 юни 2014 г. Добрич осъмна в бедствено положение, придошлите води на река Добричка бяха залели парка и ниските части на града. Над 50 метра бе разливът на водата по бул. Русия.  На места тя стигаше до метър. В сутрешните часове приливната вълна заля и района на Хуманитарна гимназия.

356 души бяха евакуирани от наводнените им домове и с дни нощуваха в кризисния център, докато го имаше, или при близки и приятели. Някои спяха в колата си, защото вече нямаха дом.

Над 740 домакинства претърпяха щети в резултат на бедствието, над 2500 души са пострадалите, сочеха данните на БЧК. Десетки останаха без покрив, след като къщите им се срутиха или станаха опасни за обитаване. Стотици загубиха покъщнината си, документи. Бизнесът в Добрич претърпя щети за милиони.

По данни на Община Добрич, пострадали при наводнението са повече от 750 частни имоти,. След направено обследване от комисия е установено че сградите в 78 частни жилищни имота трябва се премахнат или ремонтират, за да се заздрави конструкцията им. Издадени са 80 заповеди, като 30 жилищни сгради, в това число и 3 общински, са премахнати.

Пострадалите получиха средства от дарителски кампании на БЧК и DMS, средства от Дирекция „социално подпомагане“ и др.

Ммеждуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет отпусна възстановителна помощ за жилищни имоти в гр.Добрич, до размера на данъчната оценка на имота за 74 жилища в общ размер 536 315 лв. Към настоящия момент по отношение на издадените заповеди е приключило премахването на негодните за възстановяване. Ремонтирани са около 30 % от жилищните сгради. Възстановени са 106 174 лв. или около 20 % от средствата, определени за подпомагане на пострадалите граждани.

За ремонт на 9 общински обекта от Междуведомстнената комисия са отпуснати 906 271 лв. От фонд „Солидарност“ за 10 общински обекта – корекция на река Добричка и възстановяване на инфраструктурни обекти, са отпуснати 1 260 000 лв..

13 от пострадалите са настанени в общински жилища за срок от 1 година, като основание за продължаване на срока имат тези, които са с изцяло разрушени жилища.

Днес, една година след наводнението, в дворовете в района на Хуманитарна гимназия все още стоят руините от къщите, пометени от водната стихия, а дворовете буренясват. Други пък се опитват да сложат поне покрив на новия дом, за да могат да посрещнат зимата. По оцелелите след потопа къщи все още стените не могат да изсъхнат, мирише на мухъл. Пострадали споделят, че парите от помощта стигнали да купят нови керемиди за покрива на дома.

Много от въпросите, които наводнението породи, все още нямат отговор. Живеещите в засегнатите райони продължават да се опасяват при всеки пороен дъжд. А животът им никога няма да е същият.

Продължава и разследването на причините за наводнението. Според извършената хидротехническа експертиза, не е имало преграда при движението на водата в района на селата Опанец, Драганово и Богдан, както и на територията на Община Добрич. Проблемът е бил след Добрич, в района на с. Врачанци, където се е получило запушване, съобщи да Topnovini.bg окръжният прокурор Пламен  Николов. Експертизата категорично е отхвърлила версията, че наводнението е причинено от изпускатето на язовири, каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама