Арменската общност избира нов духовен водач във Варна

09:23, 20 юни 15 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Църковен събор за избор на нов водач на Арменската апостолическа православна църква (ААПЦ) в България ще се проведе в църквата "Свети Саркис" във Варна. Бъдещият църковен глава в България ще бъде първият избран от вярващите след десетилетия служба на архиепископ Дираир Мардикян, починал внезапно преди 5 години, и служебно назначения след него архимандрит Абкар Овакимян.

Църковният събор ще се състои по всички правила на църковния канон и пряко от християнска общност чрез демократично излъчени делегати от цялата страна. Представителите на арменската православна общност ще имат отговорната задача да изберат най-достойния кандидат, който да стане духовен водач на енориашите от ААПЦ в България.

Кандидатите за архиерейския пост са трима: архимандрит Исахак Похосян (със светско име Тигран Багумян) , архимандрит Закария Бахумян (със светско име Армен Авагян) и архимандрит Нарег Авагян (със светско име Андраник Погосян). В рамките на 20 дни - от 30 май до днес, те проведоха срещи и консултации с енориашите, като ги запознаха със своите виждания и концепции за развитието на църкват.

На най-висшия форум на ААПЦ, който започва в 11:30 часа в църквата "Св. Саркис", са поканени висши представители на светската и духовна власт на общинско и държавно ниво. Заявено е и присъствие и на архиепископ от Първопрестолния Ечмиадзин.

Преди решаващия вот всеки от кандидатите за архиерей ще има възможност в рамките на до 30 минути да развие пред делегатите концепцията си за съхраняване ключовата роля на ААПЦ в България и укрепването й като стожер в живота на общността. След приключването на работата на Църковно–народния събор е предвидено Епархийският съвет да организира първа светска изява на новоизбрания архиерей с участието на представители на местната и държавната власт, както и на миряни, проявяващи повишен интерес към новоизбрания архиерей.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама