Кулинарният фестивал Празник на гърнетата събира гозбите на Добруджа

09:38, 20 юни 15 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За седми пореден път село Зимница в община Крушари събира гозбите на Добруджа на дългата трапеза на кулинарния фестивал Празник на гърнетата. Фестивалът е член на Асоциация „Кулинарни изкуства и гостоприемство”. Уникалната по рода си инициатива е посветена на популяризирането на кулинарния феномен, характерен за региона на Добруджа и неговото представяне пред широката публика, като най-важният елемент е да не се допусне изчезването на типични за региона продукти и ястия чрез промотирането им. Тази година фестивалът е двудневен и ще се проведе днес и утре. За днес е предвидена изложба - дегустация на домашно приготвени ястия, характерни за района на Добруджа, представени от различните етноси. Участниците от Добруджа се състезават в раздел „Стара кухня от Добруджа”, а тези, които не живеят в региона се оценяват в раздел „Гостите на Добруджа”.  Конкурс за автентични ястия, оценяване на блюдата от професионално жури, избор на най-оригиналните местни и гостуващи кулинарни произведения и награждаване на отличените участници с грамоти, предметни и парични награди.

Прредвидени са фолклорен блок, анимация за деца и възрастни, творчески работилнички и др., пазар на селскостопански продукти и сувенири от региона.

В празника ще участва Михаил Косев от „Гласът на България” 2014. Той е пермакултурен дизайнер и ще проведе семинар по темата във втория ден от фестивала. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама