Закриват два социални дома в Стара Загора

10:00, 20 юни 15 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Домовете за деца с увреждания в старозагорските села Петрово и Сладък кладенец ще бъдат закрити. Решението затова ще вземат старозагорските общински съветници на предстоящата сесия в четвъртък.

Предложението е на кмета Живко Тодоров. В него се казва, че на територията на община Стара Загора е съсредоточен значителен брой институции за деци и младежи. Намаляването на броя им, реформирането, преструктуриранито или закриването на съществуващите домове е приоритет в работата на системата на закрила на детето.

През 2014г. в рамките на проект „Деинституционализация на деца в риск посредством изграждане на ЦНСТ в град Стара Загора“, са изградени и оборудвани седем центъра за настаняване в град Стара Загора. От ноември м. г. започна и изпълнението на проект „У дома, а не в дом“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Финансовите средства по проекта осигуряват издръжката на седемте нови социални услуги.

 Досега от дома в с. Сладък кладенец са изведени и настанени всички деца и младежи, насочени да ползват новите услуги. Извеждането на последните двама потребители от дома се е от 9 юни т.г.   В село Петрово децата и младежите също са изведени и към 2 юни там вече няма обитатели.

Общинският съвет ще трябва да вземе решение за закриването на домовете от 1 юли т.г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама