Ангела Меркел: Гърция трябва да се договори с кредиторите си преди понеделник

11:20, 20 юни 15 / Свят 25 227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че Гърция трябва да се договори с кредиторите си преди спешната среща на върха в Европейския съюз (ЕС) в понеделник, иначе срещата няма да може да вземе никакво решение, съобщи ВВС. 

Междувременно тегленето на пари от гръцките банки продължава – само тази седмица са били изтеглени 4 млрд. евро, а в петък Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри спешна помощ за ликвидността на гръцките банки. Отпуснатата сума, обаче, не бе обявена. 

Излизането на Гърция от еврозоната става все по-вероятно, тъй като нито кредиторите, нито гръцкото правителство са склонни да отстъпят от позициите си, а анализаторите вече пресмятат загубите и ползите от т.нар. „Грекзит“. 

В същото време Русия обяви, че може да отпусне кредит на Гърция, ако й бъде поискан, а гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви в петък в Санкт Петербург, че страната му ще насочи интереса си към финансови потоци извън ЕС. 

"Зная, че мнозина се питат защо съм тук, а не в Брюксел, да преговарям. Ние в Европа вярвахме, че сме пъпа на света, но икономическият център се измести. Има новопоявили се сили, които играят по-важна геополитическа и икономическа роля", каза Ципрас след разговорите с руския президент Владимир Путин. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама