Петър Москов: Ако цели групи от обществото не плащат здравни вноски, не винете системата

11:34, 20 юни 15 / Политика 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Основните стъпки, които ще бъдат предприети за промяна на здравната система, са три - разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен; изваждане на редица дейности от болничната и доболничната помощ и точен отчет за това къде отиват парите, които пациентите плащат на Здравната каса". Това каза по Нова телевизия министърът на здравеопазването Петър Москов.

Москов коментира реакцията на колегите си от опозицията в парламента относно предлаганите от него здравни реформи, като подчерта позицията на Мая Манолова и Емил Райнов.

„За тях сега нещата са си добре, обаче ако ги променим, елате да видите колко зле ще стане", каза министър Москов. Той добави, че в момента има заболявания, които са с отложен прием.

"Масовите заболявания няма да се плащат. Целта на реформата е и изваждане на ред болнични дейности в извънболничната помощ.  Ясно трябвало да се остойности лечението" , каза Москов. Той заяви, че трябва да бъде ясно къде отиват парите, които пациентите плащат на Здравната каса.

„53% от парите в здравеопазването минават през здравната каса и бюджета, 47% минават през джоба ни. Не знаем защо ги вадим тези 47%. В последните години влагаме 3 пъти повече пари за здравеопазване, без да се повишава качеството на лечението", коментира здравният министър.

Той обясни, че за няколко години спешната помощ ще получи 600 нови линейки. Той допълни, че не може цели групи от обществото да отказват да плащат здравните си вноски, които не са толкова непосилна сума.

„Ако на някого дневната доза ракия струва повече от здравната му осигуровка - 16,80 лева на месец, и той реши да пие, вместо да си плаща за здраве, то той е направил своя избор и не бива да вини системата" , каза Москов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама