Откриха нов пункт на Детската кухня

12:07, 20 юни 15 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов раздавателен пункт на детската млечна кухня заработи в двора на Детския комплекс в центъра на града.  С него броят на пунктовете, обособени в помещения общинска собственост, стават 10. За улеснение на родителите храна се получава на площад „Васил Левски”, в кварталите на града, както и в Речица.

Стойността на еднодневния купон от 1 лев, която плащат родителите, не е променяна от години, а общината доплаща разликата до реалната стойност  от 2.83 лева, посочи Дилян Стойков, началник на социалния отдел в общината.

 Кухнята, в която се приготвя храната е в кв.”Даме Груев” бл.№7. В заведението се приготвя обедно меню - супа, основно ястие и десерт за деца на възраст от 10 месеца до 3 години, отглеждани в домашни условия. Устройството и дейността се определят с  Наредба №26 за Детските ясли и Детските кухни и здравните изисквания към тях.

 Детска млечна кухня е обект на ежемесечни проверки от страна на контролните органи, има и система за самоконтрол, от дневното меню се заделят проби и се съхраняват в хладилник 48 часа..

Месечните менюта се изготвят от медицински специалист и специалист в областта на храненето. Веднъж в седмицата на децата се предлага ястие с риба. Количеството на порциите храна се определят съгласно съвременните норми за здравословно хранене на национално и европейско ниво. Приготвените ястия се разпределят в опаковки за еднократна употреба по предписание на Областна Дирекция по безопасност на храните, като опаковките се получават от фирмата производител  придружени от изпитвателни протоколи на материала, сертификати и декларации за съответствие.

 През последните години е направен основен ремонт и обновяване на  ДМК в кв. „Даме Груев” и раздавателните пунктове в кв. Стоян Заимов” - пл. „Васил Левски”, кв. „Клуцохор”- ул. „Хан Крум”, в кв. „Българка” – Детска ясла №15, в кв. „Република” за над 70 000 лева.

Издръжката на кухнята през 2014 година е била 205 791, като средствата осигурени от общинския бюджет са 125 652 лв, 80 139 лв е държавната субсидия, стана ясно по време на срещата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама