Русенската „Кармина Бурана” в Русе и във Велико Търново

13:40, 20 юни 15 / Култура 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенската опера ще представи сценичната кантата “Кармина Бурана” от Карл Орф на днешния 20 юни, от 19 часа в зала Филхармония в Русе и на 21 юни, от 20.00 часа в Летен театър, Велико Търново, съобщиха от културния институт.

В концертното изпълнение на хитовото произведение на Карл Орф участват солистите Диана Василева, Георгиос Филаделфевс и Александър Крунев, оркестър и хор на Държавна опера-Русе. Диригент Антъни Арморе, диригент на хора Стелияна Димитрова.

Знаковата предопределеност на съдбата в уникалните средновековни немски и латински песни е основата, върху която композиторът създава през периода 1935-36 година своята модерна и иновационна творба. Любов, вино и жени – това са темите, които авторът поднася, превеждайки зрителя през различните житейски етапи на възход и падение.

Грандиозното произведение се превръща в символ на изпълненото с бурни събития 20-то столетие, съчетавайки в себе си висша компилация от разчупена сюжетна линия, внушителни хорове, изключително трудни и виртуозни сола. Прословутата “О, Fortuna”, с която започва и завършва “Кармина Бурана”, има впечатляващо присъствие в музиката към филми (“Ескалибур”, “Доорс” на Оливър Стоун и много трилъри, които включват “Glory”) и в репертоара на едни от най-известните съвременни поп, рап и соул изпълнители.

Модерната музика на Карл Орф предизвиква интереса на широк кръг от почитатели – от консервативната оперна публика до най-младата аудитория, отбелязват още от "Държавна опера" - Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама