Предварителни резултати от местните избори - само в социалните мрежи

14:04, 20 юни 15 / Политика 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На предстоящите местни избори междинните резултати ще се споделят единствено в социалните мрежи и блоговете. Законът е същият, а според него медиите нямат право да коментират резултатите преди края на изборния ден. Това каза по "Дарик" радио Ивилина Алексиева, председател на ЦИК. Тя обясни, че законът е категоричен в това отношение и медиите, които съобщават предварителни социологически изследвания, подлежат на санкции.

„ЦИК винаги е апелирала законът да се изпълнява какъвто е. Промени в изборното законодателство със сигурност ще бъдат обсъждани в Народното събрание, но след изборите. Там е мястото. Ясна е политическата воля на много представители на управляващата коалиция, че Изборният кодекс няма да се променя преди вота наесен", коментира Алексиева.

Според председателя на ЦИК бъдещето е в електронното гласуване. Един от основните плюсове според нея е, че при машинното гласуване няма невалидни или недействителни гласове.

„При машинно гласуване софтуерът осигурява точно това. Ако отбележиш нещо неправилно, не ти дава възможност да продължиш", каза Алексиева.

Ивилина Алексиева добави още, че основната задача на ЦИК е да проведе изборите според законните изисквания и няма да превиши правомощията си, включително и с коментари в медиите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама