Дискусия за въздуха на Русе събра едва 10-ина русенци в центъра на града

14:19, 20 юни 15 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Едва десетиха русенци се събраха на дискусия на тема "За въздуха на Русе" на ларгото пред Операта в центъра на града днес. Инициативата бе на председателя на "Бъдеще за Русе" Бойко Никифоров.

"На 18 юни в българските медии бе оповестено, че ЕК ще съди България заради замърсяването на големите градове с малки прахови частици. Русенци, обединени около граждански движение "Бъдеще за Русе", подкрепяме тази мярка, тъй като тя е единственото нещо, което би ангажирало местните управници да извършат някаква промяна по отношение замърсяването въздуха на града. Събираме се граждани, да проведем дискусия "За въздуха на Русе". Целта е хората които сме осъзнали проблема да се обединим и търси неговото решение. Възможно е, да изпратим подписка до ЕК в подкрепа на завеждането на дело срещу България", коментира той преди дискусията днес.

"Вече 7-8 пъти усещаме вечер и през нощта миризма на изгорял кабел, бакелит може би. Не можем да сме сигурни откъде ни тровят. Това трябва да бъде установено от някакъв лицензиран орган. Все по-често ни се случва да срещаме деца, които уж не са болни, а кашлят постоянно. Хората не си дават сметка, че това се случва защото въздуха е замърсен", коментираха русенки, живущи в квартал "Възраждане", които обаче признаха, че не са подавали сигнали до тел. 112.

По този повод присъстващите се заканиха при следващ случай на поява на подобни миризми да "атакуват" тел. 112 със сигнали. Те пожелаха организирането на подобна дискусия и с представители на отговорните институции, които предоставят конкретни данни за измервания за качеството на въздуха в Русе.

Никифоров призова местната власт в лицето на Общински съвет - Русе да се възползва от правомощията си да създава собствени правила със съответния контрол за всяка една фирма в Русе, що се касае до екология.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама