Лиляна Павлова: В Русия има огромно строителство и българските компании искат да участват

14:52, 20 юни 15 / Политика 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и заместник-министър председателят на Русия Аркадий Дворкович обсъдиха възможностите за развитие на публично-частното партньорство у нас проектите, в които могат да се включат международни  компании. Дворкович отговаря за държавната политика в областта на развитието на инфраструктурата.

"България желае да има нормални отношения с Русия, основани на диалога и взаимноизгодното  сътрудничество“, каза Лиляна Павлова. 

Павлова предложи в рамките на междуправителствената комисия България – Русия да бъде създадена специална подгрупа за строителството и инфраструктура, като по този начин ще се разширят възможностите компании от двете страни да участват в търговете за изпълнители на строителни обекти на територията на двете страни. Министър Павлова подчерта желанието на българските компании за участие в мащабното строителство в руската страна.

Тя спомена и основния проблем пред строителни фирми с двойното данъчно облагане и наличните квоти за брой външни работници. В сектора на земеделието и вноса на български свежи храни вицепремиерът предложи да се обмисли вариант за създаване на смесени предприятия, които да реализират продукцията си на руския пазар.

Лиляна Павлова се срещна и с министъра на строителството и жилищните въпроси Михайл Мен. Акцент в разговорите бяха предизвикателствата пред правителствата на двете страни по отношение на енергийната ефективност на жилищните имоти. Министър Павлова запозна колегата си с параметрите на Националната програма за енергийна ефективност. 

"Програмата през първите две години ще бъде напълно безплатна за желаещите да се включат в нея, впоследствие предвиждаме да има съфинансиране от страна на собствениците на имоти", обясни Павлова. 

"Подобни са и проблемите пред Русия, която също има проблеми с големия брой неефективен сграден фонд. Тук обаче се събират и средства чрез месечни отчисления и от собствениците на имоти", посочи Мен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама