Готвят промени в Закона за нарушители като „Лукойл“

15:06, 20 юни 15 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева изрази пълна готовност да бъдат внесени промени в Закона, които ще позволят да бъдат налагани санкции за еконарушители, като „Лукойл Нефтохим“, в много по-големи размери. Днес Василева бе отново на инспекция в района на бензиновия разлив на пътя Долно Езерово – Братово. Министърката бе придружавана от кмета на Бургас Димитър Николов и депутати от ГЕРБ.

„Наложената санкция на оператора в момента е най-високата допустима по сега действащия Закон за опазване на околната среда. Ще подготвим текстове, за да може максимално бързо да се предложи на Народното събрание промяна в таваните, в случай на възникване на подобни инциденти и разливи, особено разливи на нефтопродукти, да се повиши таванът на санкциите, които се налагат. Защото в случая имаше разлив на бензин, което е вещество, изпаряващо се бързо. Но представете си ако това беше разлив на суров нефт. Далеч по-тежко щеше да бъде положението, далеч по-големи щетите. Смятам, че трябва да има адекватност на санкциите и те са бъдат максимално високи, за да са сигурни всички, че допускането на подобни нарушения се наказва“, обясни министър Василева.

По думите на Василева има качествена промяна от това, което е било в първите дни на разлива. Все още обаче има остатъчно замърсяване от отлаганията по растенията. Предприети са мерки по отстраняването на всички щети. За целта са направени бонови ограждения, поставени са специални препарати и филтри, които да почистват водата в района.

Актът на „Лукойл Нефтохим“ е бил връчен още вчера. „Излезли сме с предписание към „Лукойл“. Наложили сме предписание на завода за увеличаване на охраната, допълнително видеонаблюдение, както и изискването за представяне на план за действие за справяне със ситуацията, който компанията да предложи в рамките на три дни“, каза още екоминистърката. Тя уточни, че „Лукойл“ трябва да възстанови всички щети.

Лукойл трябва да се погрижи и за изграждането на хидро-инженерна инфраструктура. Според Министертвото на околната среда и водите, ако бъдат изградени шлюзове, то те бига могли да ограничат достъпа до вода в случай, че има разлив до защитената зона, като този.

На въпрос от страна на журналисти, дали знае, че еколози са съобщили за измиране на редки видове птици във „Вая“, Василева каза, че не знае за подобно нещо, но приема сигнала. Тя допълни, че Министерството има възможност да приложи още санкции на „Лукойл“, ако се наруши биоразнообразието в района.

Иначе последните проби показали, че самото езеро „ Вая“ не е замърсено, а само районите около него. Първият ден превишенията са били с много високи показатели, а сега имало значително намаляване на процентното съдържание на бензин във водата.

Пробите от водата в Братово и Долно Езерево, най-близките места до разлива, не са показали наличие на въглеводород по последни данни.

Участъкът обаче остава под наблюдение, докато не се отстранят щетите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама