Томислав Дончев: Водим диалог с бизнеса за цената на тока, все още има време да се разберем

15:21, 20 юни 15 / Политика 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бизнесът няма как да е доволен, когато някой го кара да плаща повече. Това или се отразява на конкуретоспособността му, или на печалбата. Не можем да очакваме друга реакция. В същото време трябва да мислим за ситуацията в енергетиката. Имаме така наречения тарифен дефицит. Така плащаме на производителите повече, отколкото е цената на пазара. Това каза за София Topnovini.bg вицепремиерът Томислав Дончев. 

Той откри семинар за млади предприемачи "Финансирай мечтите си с ЕС". 

"Добре е да се вземе решение колкото може по-бързо, защото колкото повече месеци сме в тарифен дефицит, толкова повече се увеличава дефицитът на цялата енергетика", каза още той. 

По думите му целта е да няма нито един свръхпривилегирован производител, както и категория ощетен консуматор - някой да плаща повече, отколкото трябва да плаща. 

"Напълно е нормално в процеса на търсене на подобна справедливост да има различни менения. Затова разговорите продължават, не само между тези, които вземат решения. Разбира се при стриктно зачитане на независимостта на регулатора, но и между държавата и бизнеса", обясни Дончев. 

Той посочи, че реални проблеми има, но част от тях се дължат от известна доза неяснота. "Неяснотата ще я разсеем, който нещо не е разбрал, който е бил подведен, ще се постараем да получи адекватната информация. В случая ние ще се насочим върху тази част от проблемите, която е сериозна и засяга категория производители, които ще бъдат в неблагоприятна ситуация. 

Дончев заяви, че Министерството на енергетика и КЕВР са поели отговорността, че за "големите, за тези, които консумират най-много ток, е помислено и са взети мерки да няма негативна промяна на цената за тях." По неговите думи, ако има производители – по-малки и средни, които ще изпитат проблеми с цените на тока, трябва да се търси решение за тях. „Все още има време за това", каза Дончев.

Дончев коментира и проекта Бургас-Александруполис. "За да се преразглежда който и да било енергиен проект, трябва да има промяна в параметрите, особено тези, които са били отхвърлени", каза той. По думите му, ако има някаква промяна на технически, икономически параметри, темата може да бъде обсъждана, но ако проектът е стария си вид, няма основание да се коментира отново.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама