Новите цени на тока противопоставиха бизнеса – БМГК подкрепи енергийния министър

15:48, 20 юни 15 / Политика 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На фона на неодобрението на политиката на Комисията за енергийно и водно регулиране и намерението за увеличение на цените на тока, някои международни бизнес организации подкрепят позицията на регулатора. Една от тях е "Конфиндустрия" България, която обединява интересите на италианския бизнес у нас.

Решението на КЕВР да изравни цена "задължения към обществото" за всички потребители срещна одобрението на международните компании, защото според тях това е опит от регулатора да действа като независим орган. Те определят като основна цел в енергетиката преодоляването на междуфирмената задлъжнялост и осигуряването на финансовата стабилност на Националната електрическа компания  и електроразпределителните дружества. Те посочват и реформите за либерализация на пазара и прекъсване на кръстосаното субсидиране в сектора.

Българската минно-геоложка камара, която е една от най-големите браншови организации у нас, заяви подкрепата си към енергийния министър Теменужка Петкова. Това дойде като изненада, тъй като камарата е член на КРИБ и БСК. Те от своя страна са част от работодателските организации, които заявиха, че ще протестират срещу новите цени на тока и поискаха оставките на енергийния министър и председателя на КЕВР Иван Иванов.

От БМГК изпратиха отворено писмо до Павлова и до премиера Бойко Борисов, в което заявяват подкрепата си и казват, че тя е наследила дефицит в енергийната система.

"Изразяваме удовлетвореността на УС на БМГК от открития и конструктивен диалог на Министъра на енергетиката с бизнеса и науката от минерално-суровинния отрасъл за създаване условия за неговото развитие, увеличаване на инвестициите и работните места. Заявяваме нашата категорична подкрепа за Вас, като Министър на енергетиката и вярваме, че ще се справите с всички предизвикателства", гласи писмото.

Утре предстои пресконференция на БСК, КРИБ и Асоциацията на индустриалния капитал, на която те отново ще представят своята позиция против поскъпването на електроенергията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама