Румен Драганов: Заради кризата в Гърция, туристите ще се радват на по-евтини почивки този сезон

17:44, 20 юни 15 25 547 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кризата в Гърция и опасността от излизането на страната от Еврозоната ще доведе до сериозно поевтиняване на туристическите услуги през този сезон. Това коментира в интервю за София topnovini.bg директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Той обясни още, че при евентуален банков срив гърците ще се нуждаят изключително много от чуждестранна валута, предимно евро, а единственият начин да придобият повече валута е създаването на конкурентна борба. Това е възможно само чрез понижаването на цените.

Румен Драганов смята, че при всички положения този сезон ще почиваме по-евтино в Гърция. Ето за какво още трябва да помислят туристите, които вече са резервирали лятната си почивка.

"Това, което съветваме туристите, които пътуват към Гърция е да разполагат с други разплащателни инструменти, освен кредитни карти и възможностите за теглене на пари от банка. Ако гръцките банки затворят през следващата седмица за определен период от време, ще има затруднение за работа с карти и други разплащателни инструменти. Но ако много бързо преструктурират своите намерения, както стана с Кипър, тоест да въведат някакви минимални вноски и суми за теглене и да отворят възможността за тези разплащания, няма да има състресения", смята Драганов.

Много е важно туристите да следят инструкциите на МВнР и Министерството на туризма относно сумите, които могат да изнесат извън граница, тъй като е възможно гръцкото правителство да наложи забрана за изнасяне над определени суми.

"Съветваме специално българските туристи да тръгват със заредени резервоари с бензин и да имат готовност в такива случаи как ще реагират", каза Драганов.

Румен Драганов заяви, че английските туроператори и туристи вече са подготвени за най-лошия евентуален сценарии на кризата в Гърция. Това е другата причина за поевтиняването на туристическите услуги това лято.

"Поевтиняването може да бъде породено, ако големи туроператори прекратят свои чартърни вериги с Гърция, поради проблеми с разплащането или други проблеми, които могат да възникнат по отношение на изпълнението на задълженията на туроператорите към техните туристи. Английските туристи вече са предупредени за това, а туроператорите търсят алтернативни пазари, в случай на криза на гръцкия туристически пазар", каза Драганов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама