Стотици разгледаха „Квадрат 500“ безплатно (снимки)

19:40, 20 юни 15 / Култура 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици столичани и гости на града посетиха националната галерия „Квардат 500“. В 10 ч. тази сутрин пред входа на галерията се виеше опашка. Днес посещението беше безплатно.

Още на влизане беше трудно да се разминеш, за да успееш да влезеш в галерията. Вътре макар и пълно, посетителите се изчакваха един друг, за да могат да разгледат всяка една картина и скулптура без да пропуснат нищо. Иванина Тончева беше един от посетителите, които влизат тук за първи път.

„Страхотно е. Чувството, което изпитваш, когато си толкова близо до такива велики творби на най-големите световни автори е неописуемо. Навсякъде лъха история около нас“, споделя Иванина.

Цялото си семейство беше довел и Георги Томов. Малката му дъщеричка е на 7 години, но не отмести поглед от платната.

„Казах им още преди два дни, че в събота сме тук. Много добра идея беше това да го направят без вход, защото в противен случай щеше да ни е трудно да отделим 40 лв, за да дойдем цялото семейство“, каза Георги.

Според него не е нужно да разбираш от изкуство, за да останеш докоснат от всичко, което видиш в  „Квадрат 500“.

Най-голям се оказа интересът към творбите на Мъркичка. Много от посетители бяха дошли специално заради тях, да ги видят на живо.

„Много исках да видя „Ръченица“ на Мърквичка. Много съм слушал за тази картина и сега се радвам, че я видях“, каза Борислав Андонов. Той и приятелката му също идват за първи път. Борислав обясни, че отново ще посетят галерията, защото „това място не може да бъде разгледано и преосмислено за един ден“.

Някои посетители се оплакваха, че галерията е направена „по български“.

„Не е обозначено от къде може да се излезе, от къде може да се влезе. Няма обозначение и как да стигнем до градината. Как да дойда друг път, като и тука е българска работа всичко“, каза ядосан мъж, който се опитваше да намери изхода от галерията.

Точно в 18 часа галерията затвори врати. Уредниците обясниха за София Topnovini.bg, че са очквали интересът да бъде голям, но не чак толкова. Пожелаха си все по-често да виждат „Квадрат 500“ толкова пълен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама