Румяна Бъчварова: Ще подам оставка, когато премиерът ми я поиска

09:28, 21 юни 15 / Политика 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще подам оставка, само ако премиера ми я поиска. Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в предаването „Тази неделя“ по бТВ. 

Оставката на силовия министър бе поискана от синдикалните организации на МВР. Причините са провежданата пенсионна реформа в сектор „Сигурност“ и изключително тежките условия за работа на униформените при опазването на границата ни с Турция. 

„Имах разговор по тези две теми със синдикатите. Пенсионната реформа не зависи от мен. Това е един проект на вицепремиера Ивайло Калфин. Така предложен той трябва да регулира отношенията в обществото“, обясни Бъчварова. 

По думите й единственото възражение на синдикатите, което е останало по време на дебата, било за гратисен период за една група от служители от около 100 души. Всичко останало е било договорено. 

Според вътрешния министър тази реформа била полезна и за самите служители в структурите на МВР, защото те щели да получават допълнителни бонуси. „Ще имат възможност да ползват привилегиите си на служители на МВР независимо от това, че при пенсиониране те вече не са в системата“, поясни Румяна Бъчварова.

Относно обстановката по границата вицепремиерът обясни, че към момента се провежда конкурс за наемане на допълнителен брой служители. Също така започва изграждането на защитното съоръжение, което ще облекчи до голяма степен работата на „Гранична полиция“. 

Попитана дали конфликтите между българи и роми през последните седмици имат политически оттенък, Бъчварова обясни, че съществува очевиден опит да се провокират тези сблъсъци. 

„Има хора, които се възползват от тази ситуация да провокират конфликти. Моето усещане и убеждение е, че основните партии в Народното събрание се отнасят отговорно към ситуацията. Вероятно има политически сили извън парламента, които доказват себе си по този начин. Не бих прехвърлила тази отговорност върху тези в парламента“, подчерта вътрешният министър и допълни, че парламентарните групи се въздържат от ангажиране в тези конфликти. 

Относно наскоро направено проучване, според което едва 18% от българите имат доверие в МВР, Бъчварова обясни, че според други данни процентът стигал и до 30, но това също не е достатъчно. 

Министърът на вътрешните работи увери, че се опитва да вдъхна доверие на граждани в държавата. 

„Това е вследствие на поредица от причини – безсилието на органите на реда и неефективността на съдебната система. Някои проблеми, които полицията може да реши на 100 процента“, обясни Бъчварова

По думите й хората, които работят в МВР, имат изключително отговорна работа. Те също са хора. Въпрос на организация и мотивация е те да участват в този процес. Демотивиращо както за граждани, така и за полицаите била несправедливостта в обществото ни. „Трябва да прилагаме закона по еднакъв начин към всяка една от страните в конфликта“, категоричен е силовият министър. 

На въпрос дали е свикнала с новата длъжност, Румяна Бъчварова отговори, че все повече навлиза и все по-малко трудности усеща в трудностите при работата си. 

От своя страна водещата посочи, че според гражданите този пост не е за нея и не я разпознават в това амплоа. 

„Всеки има право на собствено мнение и ми е трудно да се бори с предразсъдъците. Вероятно не знаете, че шевейцарската вътрешна министърка е завършила в консерватория – тя е музикант. Британският силов министър е завършила география, а австрийският маркетинг. Все повече се чувствам на мястото си, защото да си на този пост не означава, че задължително трябва да си полицай“, допълни вицепремиерът Румяна Бъчварова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама