ВАС гледа протеста на присъдата за убийството на Хюлия Маджар

07:41, 22 юни 15 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският апелативен съд (ВАС) ще разгледа от 10:00 часа протеста на Окръжната прокуратура срещу присъдата от 13 години и 4 месеца затвор, с която Окръжен съд Варна (ВОС) наказа Иван Тодоров за убийството на Хюлия Маджар от с. Белоградец.

На 6 април първоинстанционният съд призна вината на Иван Тодоров за убийството на Хюлия Маджар от село Белоградец, извършено на 2 януари миналата година умишлено, по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Първата съдебна инстанция присъди 20 години "лишаване от свобода" за подсъдимия, но заради привилегията на процедурата "съкратено съдебно следствие", от която Тодоров се възползва, наказанието му беше редуцирано до 13 години и 4 месеца затвор при първоначален строг режим.

Общо 300 хил. лева е обезщетението, което Тодоров трябва да заплати на родителите на убитото момиче за причинените им неимуществени вреди. 12 000 лева е държавната такса върху уважения граждански иск, а 8000 лева са разноските на семейството на Хюлия, които също са присъдени на Тодоров. Близо 12 хил. лева пък са разноските по делото, които подсъдимия дължи на държавата. След произнасяне на съдебния акт адвокатите на семейството на Хюлия Маджар заявиха, че ще обжалват присъдата. Това ще направи и прокуратурата, според която присъдата на Иван Тодоров е несъразмерна ниска спрямо целите на наказанието. От държавното обвинение искат убиеца на Хюлия Маджар да получи наказание от 30 г. лишаване от свобода.

Убийството стана в първия ден на 2014 г. Хюлия и нейни приятели се събрали в заведението на баща й в Белоградец, за да продължат новогодишния купон. Малко преди полунощ Иван потърсил Хюлия по телефона и я уведомил, че ще я чака пред офиса на баща й. Младата жена казала на компанията, че излиза да се види с Иван, който бил наблизо заради уговорена среща с приятел на магистралата. Според обвинителния акт минути по-късно Тодоров спрял автомобила на отбивката, непосредствено преди магистралата. Следващите два часа подсъдимият и Хюлия били на това място. Момичето разговаряло по телефона неколкократно с приятеля си и с майка си като обяснявала, че продължавали да чакат приятеля на Иван. Тогава между двамата възникнал спор, който "отключил агресията на подсъдимия", казва обвинението. Хюлия излязла от автомобила, последвана от Тодоров, който я ударил с юмрук в лицето. Продължил с ожесточени удари с твърд предмет отново по главата.

По-късно съдебно-медицинската експертиза (СМЕ) установи от 6 до 9 удара, които не само сломили съпротивата на студентката, но са и непосредствена причина за смъртта й. Обвинението приема, че престъплението е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, за което се съди от броя, интензитета и силата на ударите, нанесени в главата на момичето, което е правило опит да се защити.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама