НАП: Абитуриентите трябва да подадат декларация Образец 7

07:48, 22 юни 15 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От първия ден на м.юли всички зрелостници от Великотърновска област, завършили успешно учебната година, ще плащат сами здравните си вноски, като за целта до 25 август трябва да подадат декларация образец 7, напомнят от приходната агенция във Велико Търново.

Те попадат в период от време, когато не са нито  "ученици", нито "студенти", затова трябва сами да се осигуряват, докато се присъединят към Алма матер или започнат работа. Само пред тези от тях, които веднага след завършването си започнат работа и се осигуряват от работодателите си, не стои такава необходимост.

 За сметка на републиканския бюджет здравно се осигуряват всички ученици, навършили 18 години, до завършване на средното си образование и студентите - редовно обучение, до навършване от тях на 26 години.

През останалото време трябва сами да плащат вноските си за здравно осигуряване, които са в размер на 16,80 лева на месец, тъй като съществува възможност да бъдат прекъснати здравно-осигурителните им права. За целта, на гише за обслужване на клиенти в НАП В.Търново младежите подават еднократно декларация Образец 7 като самоосигуряващо се лице за всеки от месеците юли, август и септември.

Сумата се внася по сметка на ТД на НАП В.Търново с код вид плащане 56 11 11. При забавяне на вноската се начислява лихва, която може да бъде проверена чрез справка на здравния статус на тел.0700 18 700 или на сайта на НАП на адрес www.nap.bg , откъдето може да бъде изтеглен формуляр на декларацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама