Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки

07:49, 22 юни 15 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всички завършили средното си образование тази година до записване във висше учебно заведение, или до постъпването им на работа, трябва да заплатят сами здравните си осигуровки, напомнят от Сливенския офис на Националната агенция за приходите. Според действащите закони, лице което не плати осигуровките за здраве в рамките на 3 месеца, за период от 36 месеца, губи пациентските си права.

За да не се начисляват допълнително наказателни лихви и младежите да не загубят здравно-осигурителните си права, следва да внесат първата здравна вноска за месец юли в размер на 16.80 лв. до 25 август 2015г. По същия начин и вноската за месец септември - до 25 октомври. Допустимо е вноските да се платят и за двата месеца наведнъж, но върху сумите ще бъде начислена лихва за периода.

Важно условие, преди плащането, е подаването на декларация образец 7 от лицата, които се осигуряват здравно за своя сметка. Тя се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от лицата, в структурата на НАП по постоянен адрес на задълженото лице.

Данъчните инспектори съветват българските студенти, които са избрали да продължат образованието си в чужбина, да не забравят при завръщането си в България да изискват от висшето учебно заведение уверение за успешно приключил и заверен семестър или учебна година-редовна форма на обучение. Същото се превежда от заклет преводач и се представя пред НАП, за да бъде коригиран здравния статус на лицето, и то да може да ползва услугите платени то НЗОК, съответно и да има право да ползва европейска здравна карта, в случай на необходимост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама