Общинските съветници гласуват цените на билетите за Акве Калиде

07:51, 22 юни 15 / Култура 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинското предприятие „Туризъм“ вече е подготвило ценоразпис при посещенията на късноантичната и средновековна крепост „Акве Калиде – Термополис“ край бургаския квартал Ветрен. Той обаче трябва да бъде одобрен от законотворците в местния парламент. Затова от предприятието са входирали докладна, която ще бъде подложена на гласуване този вторник.

Според посочените цифри в докладната записка стандартната цена на билетите за посещение на „Банята на Сюлейман Великолепни“, част от експозиционния комплекс, ще бъде 6 лева. Като за пенсионери и учащи сумата ще е наполовина. Деца до 7-годишна възраст и хора с увреждания ще посещават комплекса напълно безплатно.

За беседи с екскурзовод на български и други езици посетителите ще трябва да извадят по 10 лв. за единичното посещение и по 20 лв. за групи. От докладната става ясно, че експозиционният център ще предлага мултифунционална зала с 3D и 5D прожекции. Цената за нейното използване започва от 30 лв. за час, а за цял ден сумата е 150 лева. Наемът на амфитеатъра пък ще бъде 50 лв. за събития и различни поводи, и 25 лв. за репетиции. Търговците могат да наемат различни клетки в биопазара на античния комплекс, като определената цена през зимния период е 15 лв. за един ден и 60 лв. за цял месец. През летния сезон сумата за ползването на павилион за месец скача на 150 лева. Наемът на кафетерията в античната крепост е фиксирана за сумата от 30 лв. на час.

Според общинското предприятие „Туризъм“ цените в древния град са оправдани с оглед на това, че с дейността на културния комплекс се целят освен добър имидж и финансови постъпления за Община Бургас. В докладната е отбелязано, че сумите за предлаганите услуги са съобразени и съгласувани с европейското, националното и местното законодателства.

Предполага се, че отварянето на единствената по рода си крепост около Бургас ще привлече повече чуждестранни и местни потребители, като ще засили интереса към културното и историческо наследство на града.

Акве Калиде трябва да отвори врати в началото на юни. Очаква се древният град да се превърне в изклчючителен туристически център с музей, в който посетителите да имат възможност да се запознаят с хилядолетните традиции, свързващи района с легендите и фактическото лечение с топлите минерални води.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама