В Русе дискутират актуални теми от развитието на културния процес в България

08:27, 22 юни 15 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в Русе ще има информационна среща по проект на Българската фестивална асоциация (БФА) „Българо – норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България“, осъществяван с финансовата помощ на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИК 2009 – 2014.

Срещата, на 22 юни, е от 14:00 часа в сградата на Областна и общинска администрация. Проектът цели проучване и анализ на състоянието на НПО сектора в България, с акцент върху фестивалите и тяхното значение за страната. Проектът предвижда изготвяне на система за финансиране на фестивалите и независимите културни събития и издаване на Бяла книга с добри практики от България и Норвегия, както и препоръки към публичните институциите в България за повишаване капацитета на сектора, а заедно с това и неговата роля за социалния, културния и икономически напредък на местните общности.

Информационната среща цели да запознае представителите на културния и граждански сектор в Русе със самия проект и с постигнатото до момента. Срещата ще предостави възможност и за дискусия по актуални проблеми от развитието на културния процес в страната. Основната цел на дискусията е да формулира конкретни предложения за реформи, свързани с публичната подкрепа на сектора на местно и национално ниво.

Всички предложения ще бъдат обсъдени и включени като допълнения към Бялата книга с препоръки за реформи в сферата на културата. Ето защо широкото присъствие на представители на всички заинтересовани страни – публични и частни организации в областта на културата, неправителствени организации, местните медии, ще е от особена важност за крайния ефект от срещата.

Програмата ще бъде представена от д-р Любомир Кутин – експерт по проекта и Александра Гълъбова – Изпълнителен директор на „Българската фестивална асоциация“. В срещата ще участват и представители на Община Русе. Събитието е част от поредицата от срещи в градовете Пловдив (19 юни), Бургас (20 юни), Варна (21 юни) и Русе (22 юни) в рамките на проект „Българо-норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България“.

Повече за проекта и за БФА, можете да намерите на: www.bfa.bg Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИК 2009 – 2014 и с любезното съдействие на Община Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама