Новите инвеститори във ВЕИ-та ще оперират на свободния пазар

08:32, 22 юни 15 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Според Закона за енергетиката след февруари месец няма преференциалните цени за ВЕИ-та и за да бъде някой инвеститор във ВЕИ, ще трябва да продава електроенергия на свободния пазар, а не на цена, гарантирана от държавата, коментира в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев.

Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ)  ще проверява ВЕИ сектора, за незаконни присъединени фотоволтаици и вятърни централи със скъп възобновяем ток или за инвестиционни разходи, които са различни от прогнозните разходи, съобщи Добрев.

„С промяна на законапрез месец февруари АДФИ е задължена да прави такива проверки. Тези, които имат нарушения в процедурите и са незаконно присъединени,  регулаторът ще им отнеме лиценза”, каза още той.

АДФИ е поискала още 2 седмици за проверката.

Ще се установи дали реалните разходи за инвестиции в тези фотоволтаици се разминават с прогнозните разходи, които регулаторът е взел за база при определянето на преференциалната цена. Това означава, че ако централите са построени за по-малко пари, това ще даде основание на регулатора да коригира тяхната цена в посока надолу.

„Всеки един договор трябва да бъде публичен на интернет страницата на Народното събрание до един-два месеца. При КТБ още не сме видели резултатите”, коментира Добрев.

Продължават разговорите с работодателските организации. Изходните данни и крайният резултат за бизнеса ще бъдат различни. Предлага се прагът за електроенергия да е 2 гигават/час. В зависимост от консумацията на фирмите, те ще получат отстъпка. Предприетите мерки ще намалят задълженията и за обществото, каза председателят на енергийната комисия.

„Правителството ще намали административните разходи  в следващите три години с по 10% на година”, допълни за предприетите промени Добрев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама