Българските атлети достигнаха до Първа лига в Стара Загора

09:15, 22 юни 15 / Спорт 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българските лекоатлети спечелиха правото да се състезават в Първа лига Европейското отборно първенство. С  218 точки, с 12 победи, шест втори места и четири трети места нашите атлети спечелиха второто място в групата, само на 6 точки след Дания.

Успехът бе постигнат на стадиона в Стара Загора с мощната подкрепа на публиката, която изригваше и аплодираше на крака всеки български успех.

„Старозагорската публика ме вдъхнови. Ако не беше тази подкрепа на 1500 м, ако публиката не викаше толкова силно на последните ми 100 метра, едва ли щях да си направя толкова голямо усилие. Ако това беше в друга държава и нямаше такава публика, едва ли щях да го направя. В последните метри се раздадох до край за публиката. Победата беше заради хората”, категоричен е шампионът ни Митко Цонев, който постигна победа и в коронната си дсциплина 3000 метра с препяствия. Всички наши състезатели, между които и четирима старозагорци, изразиха искераната си благодарност към хилядите дошли на стадиона, за да ги подкрепят.

От 2017 г., тъй като в олимпийска година не се провежда отборно първенство, българите ще се състезават с още 11 отбора в Първа лига -  Белгия, Португалия, Ирландия, Турция, Швейцария, Румъния, Естония, както и смъкналите се от Супер лигата Швеция, Финландия и Норвегия.

 „Българските атлети подариха едно чудесно преживяване на старозагорската публика, която бе дошла на стадиона и на всички любители на леката атлетика в цялата страна. Много отдавна не бях виждал целия български отбор да се състезава с такова желание и мобилизация. Наистина те надминаха себе си”, коментира Добромир Карамаринов, президент на Българската федерация по лека атлетика  и председател на организационния комитет на европейското отборно първенство в Стара Загора.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров получи специалната награда на Европейската атлетика (ЕА). Призът е за изключителната подкрепа, която градоначалникът оказа за провеждането на европейското отборно първенство. Живко Тодоров пък награди с почетни плакети за подкрепата на най-голямото атлетическо състезание в България за 2015-а вицепрезидентите на Международната федерация по лека атлетика сър Себастиан Коу и Сергей Бубка, членът на Съвета на ИААФ Ахмад Ал Камали и председателят на организационния комитет на Евро 2015 в Стара Загора Добромир Карамаринов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама