Кметът на Ботевград е бил принудително отведен от полицията (обновена)

09:41, 22 юни 15 / Политика 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази сутрин към 8:00 часа син бус с полицаи от София, придружавани и от служители на местното полицейско управление, са извели кмета на Ботевград Георги Георгиев. Пред София Topnovini.bg, от МВР уточниха, че той е бил принудително отведен по искане на прокуратурата.

От пресцентъра на прокуратурата уточниха, че Георгиев не е задържан и не е с постановена мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Заради категоричния му отказ да се яви за снемане на обвинения от прокуратурата са разпоредили на органите на МВ да го доведат принудително за изясняване на обстоятелствата по проверка, която се води срещу него.

Проверката е за длъжностни престъпления, свързани с провеждане на обществени поръчки и сключени договори за наем.

Георги Георгиев е баща на Даниел Георгиев, който стана известен като депутата, който само за ден премина няколко пъти от ГЕРБ при Николай Бареков и обратно. Потърсихме Даниел Георгиев да коментира ситуацията, но той не пожела. 

През май ГЕРБ прекрати членството на Георгиев в ГЕРБ, ден след като Борисов обяви, че няма да го подкрепят за четвърти мандат. Досега той е бил кандидат за кмет от БСП, след това от НДСВ и накрая от ГЕРБ.

Неотдавна Сметната палата откри куп нарушения в дейността на община Ботевград около съставянето на бюджета, липсата на отчетност и най-вече при възлагането на обществени поръчки.

През април Софийската окръжна прокуратура пък се самосезира след разследване на бТВ и отворено писмо на общински съветници от Ботевград заради обществена поръчка за извозване на пръст от новопостроеното депо за твърди отпадъци край града. По документи от общината разстоянието между депото за отпадъци и купчината пръст в съседство е 10 километра, но общински съветници са измерили, че разстоянието е 20 пъти по-малко – 500 м. Според съветниците така общината е ощетена с над 1.3 млн.лв.

Кметското семейство станаха известно най-вече с многобройните си имоти, голяма част от които са бивши общински. Оказа се че синът и съпругата на Георгиев са се сдобили с бивши имоти на общината на цена по-ниска от тази, на която са продадени на прекупвачи. Скандал предизвика най-вече придобиването от тях на терени в бивш военен имот от 192 дка, който беше прехвърлен от държавата на общината.

През 2012 г. НАП обаче не откри нарушения при придобиването от сина на Георгиев, тогава депутат от ГЕРБ, на части от 16 бивши общински имота на ниски цени, които беше забравил да декларира във встъпителната си декларация като народен представител.

Очаквайте подробности

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама