Най-добрите джебчийки от Игнатиево били "командировани" в Европа

10:38, 22 юни 15 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Джебчийки напоследък във Варна рядко се забелязват. Тумбите от изрусени ромки в скъпи одежди и малки деца на ръце, които преди вдигаха врява по спирките, без никой да ги закача, ги няма. Според местните в Игнатиево причината е, че най-добрите в занаята били "командировани" в Европа, докато отмине бурята, пише в. „24 часа”

Данъчни, полицаи и прокурори погнаха джебчийските фамилии в Игнатиево в началото на юни, след като изведнъж се сетиха, че те от години обитават огромни палати и карат скъпи коли без ден трудов стаж. На 2 юли трябва да приключи проверката на НАП за имуществото на ромските кланове в Игнатиево, съобщи говорителката на данъчните Виолета Маринова. Тези дни трябва да стане ясно и дали ще има досъдебни производства и повдигнати обвинения от районната прокуратура във Варна срещу някои от 13-те мъже и жени, които бяха прибрани при акцията в Игнатиево, пише вестник "24 часа".

По данни на полицията за нашумелите джебчийски кражби в “Гранд мол” са задържани жени и мъже на възраст от 17 г. до 61 г. Всички те са били вече известни на полицията във Варна, като три от жените “са установени като евентуални извършителки на джебчийска кражба”.

“Още няма резултати от разпоредената от министър Румяна Бъчварова проверка в областната полиция”, каза говорителката на дирекцията във Варна Ивана Милева. Проверката бе разпоредена, след като мургави крадли разказаха в тв репортаж, че плащат на полицаи, за да провалят разследванията срещу тях.

През 2013 г. са разкрити 470 извършители на джебчийски кражби, през 2014 г. - 511, а за първите 5 месеца на 2015 г. - 197, сочат данните на Главна дирекция национална полиция (ГДНП). Противно на очакванията делът на джебчийските кражби е само 5% от общия брой кражби, който за 5-те месеца на 2015-а е 20 521. Възможно е хора, които са се разделили със скромни суми, да не са подали жалби, но също така мнозина, които си губят личните документи, заявяват, че са жертва на крадци, за да не плащат глоби, коментират експерти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама