Гимназисти и ТСБ с обща инициатива по повод годишнината на статистиката

11:50, 22 юни 15 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
135-та годишнина от основаването на българската статистика е повод за поредната съвместна инициатива  на Териториалното статистическо бюро (ТСБ) в  Шумен и учениците от 11 клас на Професионалната гимназия по икономика, съобщиха от ТСБ. 98 бъдещи икономисти, изучаващи предмета „статистика“ попълнили анкетна карта “Бизнес наблюдение”, разработена от статистиците.  

Подготвеният въпросник е попълнен в час по статистика, а избраната тема свързва теорията, както със статистическата практика, така и с учебната практика, организирана от гимназията.

 В училището младите хора са ангажирани в учебно- тренировъчни фирми (УТФ). Така те се обучават в условия, близки до обичайните и тренират умения за практическото приложение на получените знания.

Близо 28% от учениците “практикуват”в предприятия от сферата на услугите – туризъм, строителство, хотелиерство, вътрешен дизайн, детски център а около 20% – в търговията на едро и дребно. На младите хора е предоставена възможност да изпълняват функциите предимно на експерти по маркетинг и реклама, продажби, човешки ресурси и счетоводство, като 10 от тях са  и управители на фирми.

Чрез статистическата анкетна карта учениците са влезли в ролята на мениджъри на стопанските предприятия, в които са ангажирани и дали оценки на актуалната  бизнес ситуация на фирмата.

Оценките са по-скоро оптимистични, сочат данните от анкетата. Близо 84% от анкетираните определят бизнес състоянието на учебно-тренировъчната фирма, в която се трудят, като добро, 13.3% – като задоволително и едва 3.1%, като лошо. Конкуренцията в съответния бранш се приема за „нормална“ от всеки втори  мениджър – ученик (52.0% от отговорилите), за „висока“ – от 38.8% и за „ниска“ – от 9.2%.

Бъдещите икономисти са достатъчно добре ориентирани за факторите, затрудняващи дейността  на бизнеса. Определените от тях три основни пречки  – несигурна икономическа среда, конкуренция в бранша, и недостатъчно търсене,  кореспондират с тези,  посочени в  изследването на бизнес климата, провеждано ежемесечно от Националния статистически институт.

Младите хора свързват мотивацията за постигането на  по-добри производствени резултати с няколко основни фактора: високи заплати, повишаване на професионалната квалификация, чрез поемане на разходите от работодателя,  допълнителен платен отпуск и периодично изплащане на бонуси.

За положените от самите тях усилия, работейки във фирмата,  те очакват  брутна месечна заплата  в границите: до 600 лв. – 7.1% от анкетираните, от 601 до 1 000 лв. (40.8%), от 1001 до 1 500 лв. (32.7%), от 1 501 до 2 000 лв. (5.1%) и над 2 000 лв. (14.3%).

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама