Праисторически цех за сечива откриха в Каменово

12:08, 22 юни 15 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Праисторически производствен център за кремъчни сечива на 7000 години откри при разкопки екип от археолози в разградското село Каменово. Археологическите проучвания, извършени през месеците май и юни, са организирани и финансирани от Регионалния исторически музей в Разград, съобщи заместник-ръководителят на екипа Дилен Дилов от РИМ-Разград. Ръководители на екипа са били доц. д-р Явор Бояджиев от Националния археологически институт с музей при БАН и Димитър Чернаков от Регионалния исторически музей в Русе.

В проучената площ от 70 кв. м е регистриран еднослоен обект от късната каменно-медна епоха (4500 – 4200 г. пр. Хр.) със средна дебелина на културния пласт 0.60 м. Съставен е от черен седимент, примесен с фрагменти от керамични съдове и огромен брой кремъчен материал  - ядра за отцепване на кремъчни сечива, заготовки за сечива, готови сечива, продукти на дебитажа и др. Открита е площадка, обмазана с глина, върху която се е осъществявал работният процес в производството на кремъчни оръдия на труда. Голяма част от кремъчните конкреции първоначално са били нагрявани, след което посредством посредник са били отделяни от тях заготовки за различни по вид и предназначение сечива. Суровината е доставяна от кариери в съседните села Равно и Топчии. Предполага се, че производственият център е стартирал дейността си през ранната каменно-медна епоха в границите на селищната могила (4800 г. пр. Хр.). Готовите изделия са били обект на дистрибуция върху цялата южна част на Балканския полуостров.

Откритите по време на разкопките единични находки – зооморфна и антропоморфна пластика, тежест за тъкачен стан, култови предмети, костени шила, дребни фрагменти от мазилки, са свидетелство за съществуването и на поселение далеч извън границите на селищната могила.

Дилен Дилов заяви, че през септември тази година разкопките ще продължат с подкрепата на Министерството на културата. Предвижда се зоната на проучването да се измести в двора на бившето училище, при строежа на което през 1910 г. са открити множество гробове с инвентар от късната каменно-медна епоха. Предстои да се изяснят зоните на разпространение на некропола, селището и производствения център, както и хронологическата и пространствена корелация помежду им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама