Три са одобрените проекти за Паметник на моряка във Варна

12:09, 22 юни 15 / Култура 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три са одобрените проекти в конкурса за изграждане на Паметник на моряка на варненския вълнолом, съобщиха от общината. Бъдещият монумент ще бъде точно копие на една от одобрените идеи с автори арх. Владимир Попов, арх. Тодор Даскалов в колектив със скулптора Венелин Божидаров и на скулптора Киро Янев.

Най-висока оценка получи проектът на арх. Владимир Попов, който предлага една по-различна концепция, в която всеки морски труженик ще открие частица от своя живот, семейство и морски преживявания. Неговият постамент от бял камък е увенчан с крехките бронзови фигури на момче и момиче.

Проектът на арх. Тодор Даскалов и скулптора Божидаров вдъхва респект с трите мащабни алегорични фигури, които биха могли по видим отдалече начин да посрещат и изпращат влизащите и излизащите от залива кораби. Проектът на скулптора Киро Янев впечатлява със сложната си, но находчиво разработена композиция от платна и такелаж, поставена върху ъгъла на вълнолома и гостоприемно приемаща преминаващите под нея хора.

Според решението на Експертния съвет по естетизация на градската среда към общинска дирекция "Култура и духовно развитие" авторите на трите проекта ще получат следните награди – 1500 лв. за първо място, 1000 лв. за второ и 500 лв. за трето място.

Трите идейни проекта за Паметник на моряка ще станат притежание на фондация "Морски съдби", чието ръководство ще направи окончателния избор и ще възложи изпълнението на проекта на съответния екип.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама