КНСБ поиска фонд да купува скъпия ток с държавни пари и да го продава на загуба

13:06, 22 юни 15 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) поиска проблемът в енергетиката да бъде решен със специализран държавен фонд от началото на следващата година, който да изкупува скъпата електроенергия от американските централи, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Фондът ще бъде захранен веднъж и енергията ще бъде продавана под себестойността си в условията на либерализиран пазар, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция на конфедерацията.

Според него това е решението, ако няма възможността да се изкупят по пазарни цени акциите на американските ТЕЦ "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3" или да се приложи договор за цесия на заемите, отпуснати от финансиралите ги банките, с които са изградени и реновирани централите.

„Виждаме възможността тази скъпа енергия, която е в размер на 13 терават/часа годишно и ако не се преговорят са нужни 2,2 млрд. лева годишно, да се финансира еднократно фонда с пари от заемно финансиране от държавата и да изкупува енергията скъпо и да я продава евтино на свободния пазар. Това ще му осигури приход от около 800 млн. лева годишно, което означава, че фондът ще е на минус с 1,4 млрд. лева годишно, колкото би излизала Националната електрическа компания (НЕК) по-нататък във времето, ако остане в този формат. Ако бъдат предоставени емисиите на този фонд, могат да бъдат вкарани около 200 млн. лева“, казва синдикалистът.

По изчисления на синдиката от задълженията на НЕК, които са 3,3 млрд. лева., 1,9 млрд. са от АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“. КНСБ настоява тази част от задълженията на системата да бъде поета от държавата и да се установят виновниците за генерирането на това задължение в енергийната система.

„Проблемът на НЕК идва основно от двете американски централи и ВЕИ-та. Там са договорите, които не могат да се разплатят заради високата цена. На свободния пазар не продават американските централи, не продават частниците, а държавните електроцентрали, които предлагат и най-евтината цена. Цената на свободния пазар се формира основно от регионалните фактори. Излиза, че държавните предприятия, които продават на свободния пазар – АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица Изток 2 и ВЕЦ-овете на НЕК, били неефективни, а общият им пазар, който включва и износа, е около 20 терават/часа“, допълва Димитров.

КНСБ искат среща с министър-председателя Бойко Борисов и с цялото правителство, заедно с работодателите и регулатора, за да предложат идеите си и да обсъдят алтернативите в енергийния сектор.

Те са подготвили проектозакон за управление на държавната собственост в икономиката, който ще предложат на правителството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама