Сивият сектор е 32% от икономиката

13:30, 22 юни 15 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сивият сектор е формирал 32% от икономиката у нас към 2014 г., съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. По думите му това е сравнимо със средните стойности за Европа - около 1/3-а. Той заяви, че се намалява лек спад на този дял, като през 2010 г. той е бил 35%.

Велев заяви още, че през тази година също се наблюдава тенденция на намаляване, но точните данни ще са ясни в началото на следващата година. По думите му делът на сивата икономика може да бъде намалена със 7% до 2020 г. Което би означавало и 2 млрд. лв. повече приходи ежегодно в държавната хазна.

"Сивата икономика вреди в няколко посоки - ощетява държавния бюджет, а също така води и до нелоялна конкуренция. Което от своя страна означава по-лоша социална защита за работниците и по-лоши условия на труд", каза Велев.

На кръглата маса "Икономика на светло" участваха и синдикати, премиерът, министрите на икономиката и финансите, както и вицепремиерът Томислав Дончев. Поканен бе и главният прокурор Сотир Цацаров, но поради други ангажименти, той не успя да дойде.

Очаквайте подробности!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама