Финансовият министър очаква оставката на Искров тази седмица

13:54, 22 юни 15 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Имаме ясно заявен ангажимент от Иван Искров, че ще подаде оставка тази седмица“, заяви финансовият министър Владислав Горанов след кръгла маса на тема „Икономика на светло“.

Горанов призова Искров да спази обещанието си да се оттегли, за да запази репутацията си. „Мисля, че излизането с минимални репутационни щети за него в ситуацията, в която попадна, предполага бързото му оттегляне”, хосомчи Горанов.

Попитан дали е обсъждан друг пост за Искров, той уточни, че управителят на БНБ е „голям мъж“ и може сам да си потърси работа.

Горанов обаче не уточни кога е чул от Искров новия срок за оставката му, само посочи, че разговорът им бил „тази година“.

След скандалите около КТБ миналата година от ГЕРБ се заканиха, че ще сменят гуверньора на централната банка до края на април. Преди седмици шефът на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова обяви, че Искров й обещал да се оттегли до 19 юни. От БНБ побързаха да кажат, че Искров не се поддава на натиск.

Мандатът му начело на БНБ изтича през октомври, но до три месеца преди това трябва да бъде избран негов заместник. Депутатите вече одобриха на първо четене законови промени, с които новият шеф на БНБ да не довършва мандата на Искров, както предвиждат сега действащите разпоредби. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама