Мащабната тетралогия „Пръстенът на нибелунга“ отново в Софийската опера

15:23, 22 юни 15 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трето издание на Вагнеровия фестивал ще представи Софийската опера и балет през юли. Гвоздеят на фестивала е тетралогията „Пръстенът на нибелунга“. „Рейнско злато“, „Валкирия“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“ ще могат да бъдат гледани от 4 до 9 юли.

Маратонът от четирите части на мащабното музикално произведение се прави в София за втори път.

Последната част от епоса- „Залезът на боговете“ беше представен в Софийската опера и балет през 2013 година, когато светът честваше и 200 годишнината от рождението на Рихард Вагнер.

Любопитно е, че титулярните състави от певци, които участват в тетралогията са два. Така всеки от певците има свой дубльор, ако нещо непредвидено се случи по време на изпълнението на операта.

"Пръстенът на нибелунгите" се играе за първи път в България през 1943г. През 2010 г. маестро Пламен Карталов, който е режисьор на българския спектакъл през 2010 г., кани за работа с българските оперни певци световно известния музикален педагог Рихард Тримборн. На 22 май 2010 г. на сцената на Софийската опера е представена първата опера от тетралогията - "Рейнско злато".

Тетралогията е колосално по своите мащаби музикално произведение. Сюжетът е взет от германо-скандинавската митология и средновековната поема "Песен на нибелунгите". По нея Рихард Вагнер създава гигантска музикално-драматична епопея, в която изразява идеите, вълнували го през целия му живот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама