Финансирането на културни дейности дискутираха в Русе, събират добри практики и идеи за реформи в Бяла книга

15:28, 22 юни 15 / Култура 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Информационна среща по проект „Българо-норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България“ се провежда днес в Русе. За нея в дунавския град пристигна Александра Гълъбова, изпълнителен директор на Българската фестивална организация (БФА), която представи дейностите и целите й пред присъстващите, заети в сферата на културата.

След това дойде ред на разясняването на самия проект, отново направено от Александра Гълъбова, а Ива Чавдарова, началник на общинския отдел „Култура“ и член на работната група по проекта обясни, каква е ролята на общините в реализицията на обсъжданата тематика. Накрая д-р Любомир Кутин – експерт по проекта, представи направените анализи.

Идеята е финансирана по Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Бюджетът му е 41 350 евро, от които 35 000 е безвъзмездната помощ от ЕС и 6 350 евро е собственият принос на БФА.

Цели се промяна на настоящата ситуация по отношение на публичното финансиране на независими културни проекти и организации, за осигуряване на тяхното развитие. В подкрепа на това е създадена българо-норвежка група за реформи на финансирането на фстивалите в България, която да проучи добри практики в тази област.

Също така е предвидено и провеждането на информационни срещи в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Настоящата е последната от петте. По време на тях се събира информация от местните заети в областта на културата, която ще бъде обобщена и публикувана в специална Бяла книга за реформи и финансиране на културата на национално и местно ниво и представянето й пред публичните власти.

Предвидени са и две международни конференции, съвместно с годишните такива на БФА и др.

Българската фестивална организация е платформа за обмен на информация, интереси и опит във фестивалното дело, а най-големият русенски фестивал – международният Мартенски музикални дни, е член на неправителствената организация. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама