Опитват да отложат новите цени на тока

15:58, 22 юни 15 / Политика 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Макар да е независима по закон, на КЕВР може да й се наложи да отмени или поне да отложи решението си за повишаването на цената на тока, стана ясно днес. Изпълнителната и законодателната власт предприеха редица спешни, определни и като “панически” от опозицията, мерки, с които се търсят буфери в сектор “Енергетика”.

Ресорният министър Теменужка Петкова съобщи, че вече е пусната наредба до компаниите в сектора да намалят с 10% разходите. Тя уточни, че не става въпрос за съкращения на персонал, а за орязване на парите за командировки, гориво и други. “Правим в момента анализ, който ще ни даде ясна картина къде може да се намери буфер и къде могат да бъдат оптимизирани разходите”, каза Петкова. Резултатът от него трябва да стане ясен до дни.

Днес ще бъде подписан и договорът с ТЕЦ “Ей и Ес Гълъбово”, като в споразумението ще бъдат записани новите, по-ниски цени, договорени с американските централи. Очаква се скоро това да се случи и с “КонтурГлобал Марица Изток 3” АД. До дни ще станат ясни и резултатите от проверката на Агенция “Държавен финансов контрол” по отношение на ВЕИ, от където държавата явно също очаква да се намерят буфери, тъй като “до момента не са проверявани разходите за инвестиции”, които дружествата са направили. Така нередовните могат да бъдат изключени от системата.

Изпълнителна и законодателна власт се надяват, че тези мерки, заедно с наредбата, която ЕК трябва да одобри, да може да задържи цената на тока за фирмите чрез своеобразни бонуси. Все още не е ясно обаче кога въпросната наредба ще получи "зелена светлина" от Брюксел. Държавата предвижда да въведе и отстъпки за фирмите, ползващи над 2 гигаватчаса. Като колкото по-голямо е потреблението, толкова повече ще намалява таксата “задължение към обществото”.

Новите цени, според които токът за бита скача със средно 2%, а този за бизнеса с между 13 и 20%, трябва да влязат от 1 юли. Новата наредба, за която се чака одобрение от ЕК обаче, най-вероятно няма да получи нотификация до тогава. Затова управляващите обмислят дали да отложат с месец влизането на новата тарифа, подготвена от КЕВР. За целта ще бъдат изготвени законодателни промени, като за момента все още не е ясно какви точно и в кой закон.

В сряда предстои изслушване в пленарна зала на състава на КЕВР и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Това бе решено днес на съвместна среща между Петкова и всички парламентарни групи. Очаква се утре парламентарната комисия, която наблюдава дейността на КЕВР, да заседава и да излезе с решение - отново неясно какво. Но явно то ще отвори пътя към отлагане на скока на цената на тока.

“Промяна в ценовия модел, така че да няма голямо увеличение на компонентата "задължение към обществото" за свободния пазар и в същото време да няма скок и в цената за битовите клиенти, е възможна, само ако бъдат реализирани допълнителни мерки”, коментира от своя страна председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. "Към сегашната ситуация моделът, който създаде КЕВР, е балансиран и неговото нарушаване ще доведе до утежняване или на ситуацията на НЕК, или до повишаване на цената на електроенергията за бита", смята той. "Регулаторът ще се съобрази и ще посрещне със задоволство резултатите от набелязаните от правителството допълнителни мерки, защото това ще ни улесни да отговорим на обществените очаквания", каза Иванов.

Шефът на КЕВР изрази огорчение, че с наближаването на срока за обявяване на цените на електроенергията върху КЕВР започва да бъде упражняван силен политически натиск и то от хора, които са заявявали, че регулаторът трябва да е политически независим. Решението дали скокът да бъде отложен, ще бъде взето в петък. Иванов не пожела да коментира колко дълго отлагане се обмисля и какви са основанията за него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама