Кокаинът у нас вече е забранен и в медицината

16:10, 22 юни 15 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кокаинът да мине в изцяло забранителния списък за приложение в хуманната и ветеринарна медицина, реши днес Националният съвет по наркотични вещества (НСНВ), съобщиха от съвета. Това означава, че той вече няма да може да бъде използван като локален анестетик. Под национален контрол ще минат шест нови наркотични вещества. С тази цел предстои промяна на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични. 

Националният съвет по наркотични вещества (НСНВ) ще създаде работна група за превенция, ограничаване и намаляване на употребата на наркотици сред учениците. Целта е концентрирането на усилията в създаването на обща методика за измерване на ефективността на превенцията на употребата и злоупотребата с наркотични вещества и възможността за по-бързо и адекватно реагиране спрямо появата на нови наркотици, увеличаването на употребата сред младите хора и употребата на все по-ранна възраст.

В началото на месеца ЕС призова държавите членки за взимане на спешни мерки. Това стана след представянето на резултатите от годишния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците. В документа България е под средното за Европейския съюз равнище, но е отчетено сериозно увеличение на употребата на канабис и на някои синтетични видове дрога, особено сред младежите у нас.

7,5 % от пълнолетните българи (между 15 и 64 години) са опитали някога канабис при средно 23,3 на сто за ЕС. 8,5 % от младежите в България (между 15 и 34 години) са употребили този вид наркотик поне веднъж през последните 12 месеца при средно равнище за съюза от 11,7 на сто. 

Другият сериозен проблем, за който се заговори през последния месец е все по ранната възраст, на която децата в България опитват за първи път наркотици. Марихуана например вече пушат и 13-годишните.

Европейският доклад беше поводът отново да се заговори активно за проблема у нас, като това припомни и един от пропуските в здравеопазването ни – специализирани работни групи, които да се занимават единствено с превенцията на употребата на наркотици сред младите хора.

На следващото заседание на НСНВ ще бъде гласуван съставът на работната  група. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама