Меморандум за сътрудничество подписаха академичните общности на България и Румъния в Русе

16:22, 22 юни 15 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По време на работна среща днес в Русе бе подписан меморандум за сътрудничество между български и румънски академични общности. Сред присъстващите бяха областният управител Стефко Бурджиев, ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев, проф. Кирил Стойчев от Института по металознание към БАН, директорът на Еврорегион "Данубиус" Лили Ганчева, и други. От румънска страна събитието уважиха академик Александру Богдан - директор на Центъра за биоразнообразие, Дору Драгомир - председател на Двустранната търговска камара България - Румъния, представители на Румънската академия на науките, експерти. 

В приветственото си слово Стефко Бурджиев поздрави всички присъстващи за смелата идея, която ще отвори множество възможности за сътрудничество между научните среди в двете държави. Той изрази увереност, че с днешната среща се полагат основите на нов етап в трансграничното сътрудничество по оста Русе - Гюргево - Букурещ, което ще се отрази положително на всички участници в начинанието. 

От своя страна акад. Александру Богдан поздрави домакините за инициативата, и заяви, че впечатляващият подбор от специалисти и управници, присъстващи на днешната среща, ще продължи да работи и в бъдеще за развитието на двустранните отношения. 

Представители на двете страни изнесоха и презентации за бъдещи идеи в областта на двустранното сътрудничество, като бе представен и доклад за дейността и съвместната работа. Самият меморандум бе подписан с кратка церемония, като участниците в срещата изразиха убеждение, че той ще обективизира възможностите за сътрудничество по-нататък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама