Споразумението на Гърция с кредиторите засега се отлага

16:30, 22 юни 15 / Свят 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Часове преди срещата на върха на финансовите министри от еврозоната вероятността Гърция да постигне споразумение с кредиторите в понеделник изглежда малка. 

Според чуждестранните медии причината за това е объркване в Атина, при което на кредиторите е бил изпратен грешен файл с гръцките предложения. Часове след това грешката е била коригирана, но финансовите министри на страните от еврозоната са скептични, че днес ще бъде постигнат напредък. 

Още преди началото на спешната среща на върха в Брюксел днес, германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че очакванията не трябва да са много големи и „има още много време за постигане на решение“.

Йерон Диселблум, който оглавява срещите на финансовите министри от еврозоната – Еврогрупата - каза, цитиран от АР, че ще бъде невъзможно да има „окончателна оценка“ в понеделник. 

Финансовият министър на Финландия Александър Стуб писа в „Туитър“, че работата на Еврогрупата продължава и „има още много работа“.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че споразумението, което ще „освободи“ средства за Гърция и ще помогне на страната да избегне фалита, все още не е постигнато. „Беше постигнат определен прогрес през последните няколко дни, но все още не сме достигнали до споразумение“, каза Юнкер и добави, че не е сигурен дали преговарящите страни ще постигнат съгласие на днешната среща в Брюксел.

От своя страна, гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че Гърция няма да сключи с кредиторите си споразумение, в което са предвидени понижаване на пенсиите, силно поскъпване на електричеството или прекалено голям бюджетен излишък. „Идваме тук с идеята да постигнем споразумение, което е икономически осъществимо“, заявил е Ципрас при пристигането си в Брюксел.

Според агенция АР следващата среща на Еврогрупата и лидерите на ЕС ще бъде насрочена за сряда или четвъртък. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама