Разведени бащи поискаха от президента вето върху промените в ГПК (снимки)

16:38, 22 юни 15 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разведени бащи, които протестираха пред президентството, внасят подписка във вид на голяма картичка с малко над 100 подписа при президента Росен Плевнелиев заради частта за достъп до Върховния касационен съд по брачни искове от приетите в петък изменения на Гражданския процесуален кодекс (ГПК), предаде репортер на София Topnovini.bg. Делата стават двуинстанционни и окончателните решения се взимат от Софийския градски съд.

„В Америка децата подаряват на бащите си такъв тип картички за Деня на бащата“, каза председателят на фондация „Бащи за отговорно родителство“ Карло Луканов. По думите му затова и мотивите за несъгласието с ГПК са оформени в този вид. В петък бяха приети изменения в ГПК, с които всички брачни дела стават двуинстанционни.

"Практиката сочи, че в разбирането, тълкуването и прилагането на закона от различните съдилища има принципни различия в прочита на закона. И начинът това да бъде уеднаквено, е като се стигне до Върховния съд", казва адвокат Иглика Иванова.

Протестиращите се опитват да ангажират вниманието на Плевнелиев с искане да наложи вето, след като не са чути от народните представители относно приетите изменения в кодекса.

„Ограничават ни свободата. Съдбата на децата ни вече е решена и те нямат никакъв шанс. Вместо да се съкращава процедурата, да се ускори времето, за което се водят тези дела. Защото децата растат без втори родител, без да имат възможност за контакт с него“, коментира Николай Николов от Съюза на бащите в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама