130 литра дъжд наводниха къщи и дворове в Одърци и Батово

17:04, 22 юни 15 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проливният дъжд, който падна в неделя над село Одърци, е наводнил 15 къщи, съобщи кметът на селото Димитър Желязков. По данни на земеделската кооперация в селото, където има монтиран измервателен уред, само за 2-3 часа са паднали над 130 литра дъжд на кв. м. Първоначално са били подадени сигнали за 12 наводнени къщи, а по-късно и за още три. На място са пристигнали екипи на Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението". В неделя те са отводнили шест от къщите, но се установило, че водата в другите приижда и дори да бъдат отводнени, няма да има ефект. Тази сутрин  водата от тях сама се била оттекла. На място тази сутрин е бил зам.-кметът на Община Добричка Дико Иванов.

Не се е налагала евакуация на хора. Няма пострадали животни в стопанските дворове и насаждения. Щетите са основно в избените помещения на хората, някои от които са обитаеми, обясни кметът. По думите му, наводнението се дължи на поройния дъжд, паднал за кратко време над селото. Водата дошла от нивите зад селото.

Днес в Одърци е бил и кметът на Общината Петко Петков. С него е обсъдена възможността да се изгради дига и още един отводнителен канал в другия край на селото.

В село Батово наводнени са били три мази и няколко двора. Водата е дошла от с. Одърци, обясни кметът Христо Бъчваров. В неделя срещу понеделник се наложило участък от пътя Добрич-Албена да бъде затворен, тъй като е имало много вода по него. В селото е била наводнена и една от улиците, където водата продължава да се оттича. Този път ситуацията беше по-лека в сравнение с началото на февруари, когато бяха залети много улици и дворове, обясни кметът.

Предстои да се проектира разширяване на канала в селото, който ще бъде реализиран през следващата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама